„Egy varázslatos nap és éjszaka, amikor bármi megtörténhet!”

A Parádi Idegenforgalmi és Kulturális Egyesülettel együtt szeretettel hívtunk és vártunk minden érdeklődőt, hogy együtt töltsük az év legmisztikusabb éjszakáját, Szent Iván éjjelét. Ahhoz, hogy rá tudjunk hangolódni ezen éjszaka varázsára, már délután egy kis közösségi programra invitáltuk az érdeklődőket a Cifra istálló impozáns épületének udvarára.
Az egri Galagonya Bábszínház a Szorgalmas és a rest lány című bábelőadása szórakoztatta a kicsiket és nagyokat.
Ezután a Palócka Néptánccsoport utánpótlás csapata a kis Palócka lépett színpadra, akik egy vidám kis játékfűzést és csúfolódót mutattak be.
Az egri Gárdonyi Géza Színház színművészeinek előadásában láthattuk a Falra mászni tilos című komédiát, amely vidám perceket szerzett a közönségnek.
Táncos blokk következett a délután színpadi programjában. A Palócka Néptánccsoport – vezetőjük Csortos Ibolya tanárnő – somogyi eszközös táncot, majd szatmári verbunkot, csárdást mutatott be, a bodonyi Kenderszer Kamara Néptáncegyüttes rimóci táncokat, majd vasvári verbunk lassú, friss csárdást adott elő. Mindkét együttes színvonalas produkcióval örvendeztette meg a közönséget.
Ezt követően az egri Gárdonyi Géza Színház színművészei – Szőke Andrea, Fehér István és Radvánszki Szabolcs – vették birtokukba ismét a színpadot, a Fülemile című zenés tréfát láthattuk előadásukban, amely szintén derűs perceket szerzett a nézőknek.
Később Gább Attila zenés estje szórakoztatta a közönséget.
Köszönjük a fellépőinknek, hogy elfogadták meghívásunkat és színessé tették a rendezvényt.
A hűvös este ellenére is népes csoport indult fáklyákkal, nótaszó kíséretében a parkba, ahol a szorgos kezek által a délután folyamán fűzfaágból és szebbnél szebb virágokból megfont koszorúkat lehetett vízre bocsátani a Szenti Iván-éj hagyományok jegyében.
A víztől a már meggyújtott Szent Iván-éji tűzhöz vezetett az utunk. Ezen a titokzatos éjjelen meggyújtott tüzeknek fontos szerepe van abban, hogy eloszlassák a sötétséget, melegítsék és bátorítsák az embereket. A tűz körül a Szajlai Hagyományőrzők segítségével elevenítettük fel a szokásokat. A közös éneklés után iskolánk néhány diákja Veres Anita tanárnő segítségével színesre festette a tüzet.
Tűzugrásra ugyan nem került sor, de reméljük, hogy a tűz ereje, amelynek varázserőt tulajdonítanak ezen az éjszakán, megtisztít, megvéd majd a betegségektől és egészséget hoz, valamint a kívánságok éjszakája lévén beteljesülnek kívánságaink!
Bízunk benne, hogy a hagyomány felelevenítésével sikerült elérni célunkat, a közösségi élmény megélését, egy vidám délután és est megvalósítását.

Köszönet a fotókért Sidló Tamásnak!