A TOP 5.3.1-16-HE1-2017-00011 számú projekt keretében egy közös sütésre hívtuk és vártuk az érdeklődőket augusztus 25-én. A délután folyamán lehetőség nyílt a normál és a kelt hájas elkészítésére. A jelentkezők a helyszínen választhattak, hogy a hájas melyik fajtáját szeretnék elkészíteni. A fortélyok elsajátításában Csortos Imréné Anikó és Erki Dénesné Zsuzsa voltak a résztvevők segítségére. Nagy örömünkre szolgált, hogy nem csak az idősebb korosztály vett részt ezen a programon, hanem a fiatalabbak is, akik ügyesen összeállították, majd nyújtották, hajtogatták és töltötték meg lekvárral a tésztát. Mindenki hazavitte az általa elkészített süteményt és otthon sütötte meg, de kóstolóként a helyszínen is kisült 1-1 tepsi hájas. Vidám hangulatú délután részesei voltak mindazok, akik eljöttek. Reméljük mindenki jól érezte magát. A jelenlévők részéről ismét megfogalmazódott az az igény, hogy jó lenne még több ilyen alkalom, így szeretnénk, ha ez a program a projekt lezárását követően is tovább folytatódna.

A hájas elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra van szükség:
50 dkg tisztított, darált háj
3 evőkanál ecet
70 dkg liszt
5 dkg cukor
csipet só
2 tojássárgája
2,5 dl langyos víz
tejföl
lekvár
porcukor

50 dkg hájat kigyúrunk 3 evőkanál ecettel és 25 dkg liszttel, majd félretesszük.
Egy másik tálban összegyúrunk 45 dkg lisztet, 5 dkg cukrot, egy csipet sót, 2 tojássárgáját, 2,5 dl langyos vizet és annyi tejfölt, mint a 2 tojássárgája. Amikor a tészta összeállt leborítjuk egy meleg tállal, és negyed órát pihentetjük. A tészta pihentetése után kinyújtjuk kb. 1 cm vas-tagra és a közepére rakjuk a már előzőleg összeállított lisztes hájat, majd összehajtjuk az alábbi módon: felhajtjuk alulról, majd felülről és egymás után a két oldaláról is behajtjuk. Pihentessük 20 percig. Ezt a műveletet még kétszer kell megismételni úgy, hogy a harmadik hajtogatás után már nem kell pihentetni a tésztát, hanem újból kinyújtjuk kb. 1 cm vastagra, és kis négyzet alakú lapokra vágjuk. Ezekre helyezünk 1-1 teáskanál (szilva)lekvárt, majd a lapokat kettéhajtjuk, és az összehajtott végét egy felforrósított késsel több helyen bevágjuk.
200 fokra előmelegített sütőbe tesszük „szájukkal” kifelé az összehajtott tésztákat és 200 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük, majd a félig kihűlt sütemény tetejét porcukorral megszórjuk.
Jó étvágyat!