Január 26-án került sor arra a budapesti kirándulásra, amelyet az előző évben kiírt rajzpályázatunk nyertesei kaptak jutalomként az önkormányzattól. A kirándulásra elkísért bennünket Harcsa Szabolcs tanár bácsi is.

Péntek reggel izgatottan gyülekeztek a gyerekek a suli előterében. Nem csak az volt jutalom számukra, hogy kirándulni mehettek Budapestre, hanem az is, hogy erre egy tanítási napon került sor. Miután megérkezett a kisbusz mindenki kényelmesen elhelyezkedett és néhány őket kísérő szülőnek búcsút intve elindultunk. A gyerekeket nem tájékoztattuk előre a nap programjairól, ezért kíváncsian várták, hogy felérjünk a NAGY városba. Útközben arról kérdezgették egymást, hogy vajon hová visszük őket, mit fognak látni.

Beérve a fővárosba a Mexikói úton elköszöntünk Sanyitól és a buszunktól és a kis földalatti felé vettük az irányt. A kisgyermekek közül jó néhányan még nem utaztak a föld alatt, így újszerű, érdekes élmény volt számukra. Egészen a Deák térig mentünk, ahol buszra szálltunk. A Lánchídon keresztül átmentünk a Duna felett a Clark Ádám térre, ahol a „0” kilométerkőnél történő fotózkodást követően felültünk egy másik különleges közlekedési eszközre, a Budavári Siklóra. A Siklóból szép kilátást tárult elénk, a budai oldalon fentről láthattuk a teret, ahonnan elindultunk, a Lánchidat, a rajta hömpölygő forgalommal, a pesti oldalon a Duna mentén magasodó építményeket és az Országház csodálatos épületét. A Sikló felső állomásáról, a Szent György térről, szintén gyönyörű kilátás nyílt a városra. A kissé hűvös idő ellenére is sok turista gyönyörködött ebben, illetve a téren látható Budavári Palota és Sándor-palota páratlan szépségű épületeiben. Kíváncsian szemlélték a gyerekek és turisták egyaránt a Sándor-palota déli kapujánál lévő díszőrséget. Körbe sétáltuk az épületeket, de mivel az idő egy kissé hűvös volt, ezért Siklóval visszamentünk a térre, ahonnan ismét helyi járatú buszra szállva jártuk be a Budai Várnegyedet. Megcsodálhattuk a Halászbástyát, a Mátyás templomot. Egészen a Széll Kálmán térig utaztunk, ahol a gyerekek nagy örömére hosszú mozgólépcsőn indultunk a föld alá, hogy metrón folytassuk tovább utunkat. Sok gyereknek ez is igazán nagy élményt nyújtott, még akkor is, ha már használtak mozgólépcsőt. A metróval a Keleti pályaudvarig mentünk, ahol átszálltunk Budapest legújabb metróvonalára, a 4-es metróra, amellyel a Szent Gellért térig utaztunk. Ott már várt bennünket kisbuszunk, ezzel folytattuk tovább utunkat a budai bevásárlóközpontban található Tropicariumba, ahol a hazai vizek, a trópusi esőerdőben élő állatok és a vizek mélyén lakók élővilágába pillanthattunk be. Nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek részére is hatalmas élményt nyújt ezen állatok látványa, közelsége. A 11 méteres látványalagútban és a 4 méter mély cápaakváriumban karnyújtásnyira úsznak el a hatalmas cápák és a nagy méretű ráják. Testközelségbe kerülhettünk a kirándulás végén a rájákkal, a rája-simogató medencénél. A Tropicariumban tett látogatás az ajándékboltan ért véget, ahol néhányan ajándékokat, kis emlékeket vásároltak. A kirándulást egy közös ebéddel zártuk a McDonald’s-ban, majd hazafelé indultunk. A gyerekek és természetesen mi felnőttek is nagyon jól éreztük magunkat, egy mozgalmas, de egyben laza napot tölthettünk Budapesten.

Köszönjük az önkormányzatnak, hogy ezt lehetővé tették számunkra, illetve Angéla néninek, hogy tanítási napon adott erre lehetőséget.